M’n waterkoker aanzetten en een halve citroen uitpersen is het eerste wat ik doe wanneer ik uit m’n bed rol. Het drinken van water met citroen is dus eigenlijk de start van m’n dagelijks ochtendritueel. Maar waarom blijf ik, elke ochtend, m’n kop warm (en vooral héél zuur) citroenwater drinken?

Wel, laat me maar meteen met de deur in huis vallen. Er zijn immens veel voordelen verbonden aan een tas warm citroenwater bij het ochtendgloren!

water met citroen

Voordelen

 • Vers citroenwater stimuleert de spijsvertering. Vooral wanneer je een kopje op de nuchtere maag drinkt. Verloopt jouw spijsvertering niet optimaal of heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Probeer dit dan zeker eens een tweetal weken uit. M’n darmen werden beduidend véél actiever nadat ik gedurende enkele dagen warm citroensap dronk op m’n nuchtere maag.
 • Citroensap helpt de lever bij het ontgiftingsproces. Op die manier kan het lichaam zich beter ontdoen van giftige stoffen.
 • ’s Morgens het sap van een halve citroen drinken is de ideale manier om een grote portie vitamine C binnen te krijgen. Naast vitamine C zijn er ook mineralen (zoals kalium, calcium en magnesium) en foliumzuur terug te vinden in citroensap. Kalium stimuleert de hersenfunctie. Vitamine C zorgt ervoor dat onze immuniteit op peil blijft waardoor we minder snel ziek worden.
 • Citroenen zorgen voor een alkaliserend effect in het lichaam. Voedingsstoffen zijn in te delen in zure en basische (= alkalische) voedingsstoffen. Een evenwichtige voeding bestaat voor 75% uit alkalische voedingsstoffen en 25% uit zure voedingsstoffen. Citroenen zijn terug te vinden in de tabel van ‘sterk alkalische’ voedingsstoffen. Een ‘zuur’ lichaam zorgt ervoor dat we sneller/ vaker ziek worden.
 • Er wordt beweerd dat het drinken van citroenwater een positief effect heeft op de huid. Ik heb geen probleemhuid en ik ben nog jong, dus heb ik eerlijk gezegd zelf wel nog niet veel verandering opgemerkt in m’n huid.
 • Citrusvruchten behoren tot de top-10 kankerwerende voedingsstoffen. Ook bepaalde koolsoorten (zoals broccoli), tomaten, kurkuma, groene thee en soja behoren tot die top-10.
 • Het drinken van citroenwater onderdrukt het hongergevoel door de pectinevezels die aanwezig zijn in de citroenen. Vezels zorgen voor een verzadigend gevoel. Jouw bloedsuikerspiegel blijft ook beter in balans doordat suikers trager worden opgenomen. Sommige mensen zullen hierdoor ook gewicht verliezen.
 • Wanneer je citroensap drinkt, in combinatie met de dagelijks aanbevolen hoeveelheid water, zal je meer moeten plassen. Vaak gaan plassen komt de urinewegen ten goede.
 • Het drinken van citroensap zal het genezingsproces bij keelinfecties versnellen.
 • Citroenwater kan helpen bij een slecht ruikende adem.

Zelf aan de slag.

Je hebt maar bitter weinig ingrediënten nodig. Water en een (halve) citroen. Ik verkies om m’n citroenen zelf te persen tot citroensap. Zo ben ik er zeker van dat het citroensap 100% puur is. Rol de citroen wat heen en weer over jouw keukenblad en oefen er een klein beetje druk op uit. Op die manier zal de citroen nog meer sap verliezen bij het uitpersen.

Nadeel van water met citroen

Na wat research is gebleken dat citroensap schadelijk kan zijn voor het tandglazuur. Vermijd dus teveel contact met jouw gebit en drink het bij voorkeur met een rietje op. Ga ook niet onmiddellijk jouw tanden gaan poetsen na het drinken van citroensap.

Conclusie

Ik voel me supergoed bij m’n dagelijkse kop warm citroensap en ik zal het ook blijven drinken. Heb je het zelf nog niet uitgetest? Probeer het dan zeker eens gedurende 14 dagen en ontdek de positieve effecten op jouw lichaam.

water met citroen

 

 

3 REACTIES

  • Citroensap is inderdaad niet zo goed voor ons gebit, maar direct contact kan vermeden worden door een rietje te gebruiken. Probleem opgelost 🙂

   -x-

 1. ja geweldig he?! ik start er ook elke dag mee. maar vanwege de nadelen gebruik ik tegenwoordig hoge kwaliteit essentiële oliën, ook dus de citroen (dit wordt koud gedestilleerd uit de schil). deze oliën zijn zo puur dat je ze (op ’n enkele na) gewoon kunt innemen!

  (wil je er meer over weten? laat het me weten, ik help dit stukje ‘puur natuur’ dat in vele opzichten je gezondheid kan ondersteunen, graag verder de wereld in verspreiden) 🙂

  warme groet, marjon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here