Eens op het gemakske uitgebreid (gaan) ontbijten in het weekend. Daar kan ik echt van genieten. Een glas versgeperst fruitsap, een zachtgekookt eitje, een frisse fruitsalade, een warme chocomelk en croissantjes…. Mmmm. Zalig!

Alice (31/01/2015)

In september 2014 verhuisde het bekende restaurant Coeur d’Artichaut naar het Ghent Marriott hotel, een prachtige locatie aan de Graslei. Het historisch pand in Onderbergen bleef niet lang leeg staan, want sinds enkele maanden is Alice er te vinden.

Bij Alice kan je terecht voor een heerlijk ontbijt, een lunch of een kop koffie/thee met een stukje taart. De gerechten op de menukaart, zoals bijvoorbeeld tong in madeirasaus met kroketjes of zwarte pens met appelmoes en patatjes, zijn geïnspireerd op de keuken van de bomma: klassiek, perfect op smaak gebracht en één voor één met een grote portie liefde en huiselijkheid bereid.

Ik ben er zaterdag geweest om te ontbijten. Toen we binnen wandelden bij Alice, werd ik overdonderd door het magnifieke pand en de gezellige inrichting ervan. Prachtige muur- en plafondschilderijen werden er gecombineerd met pastelroze stoelen en opvallende kroonluchters.

Alice ontbijt

Misschien voor velen een detail, maar mij viel onmiddellijk op dat het er aangenaam warm was, ondanks de grootte van het pand, de hoge plafonds en de koude temperaturen buiten. Geen saunatoestanden ofzo, hé. Gewoon, niet te warm en niet te koud. Waarom ik daar op let? Wel, het stoort mij enorm wanneer ik ergens binnen kom en ik m’n jas nog moet aanhouden omdat het er te fris is. Dan krijg ik het gevoel dat m’n komst onvoorzien was en voel ik me verre van welgekomen. Bij Alice krijg je dus letterlijk en figuurlijk een warme en aangename ontvangst.

Alice Gent ontbijten

We pikten er een tafeltje voor twee uit aan het raam en niet veel later werd de menukaart gebracht. Je kunt er à la carte jouw ontbijt samenstellen of kiezen tussen verschillende soorten ontbijtmenu’s, zoals onder andere een zout ontbijt of een ‘luxe voor 2′ met een glaasje bubbels.

M’n vriendin en ik opteerden allebei voor een zoet ontbijt (€15,00/persoon). Daarin zaten American pancakes met maple syrup, een glas versgeperst fruitsap, een croissant, yoghurt met fruit en muesli en een warme drank naar keuze.

De American pancakes waren verrukkelijk en de croissant behoort tot één van de beste die ik ooit gegeten heb.

Met veel moeite hebben we alles kunnen opeten. Op voorhand had ik in m’n hoofd om na m’n ontbijt ook nog een stukje taart te bestellen, maar dat kon er écht niet meer bij. Een reden te meer om nog eens binnen te springen!

Alice taart in gent

Het delicieuze ontbijt, het vriendelijke personeel in hun leuk uniform en het prachtige historische pand maken van Alice een echte topper.

Brunch Alice in Gent

Weetjes:

 • Wist je dat het restaurant genoemd werd naar Alice De Witte, de moeder van de eigenaar van het restaurant?
 • Het gebak wordt gemaakt door niemand minder dan David Sobrie. Dit is de kleinzoon van patisserie Sobrie uit de Mageleinstraat waarvoor ze destijds vanuit alle windstreken kwamen om een overheerlijke taart of andere lekkernijen te kopen. (deze patisserie sloot de deuren in 2000)
 • Op zondag kan je brunchen bij Alice voor nog geen €30,00!
 • De ondergrondse Sint-Michielsparking is vlakbij. Geen parkeerproblemen dus.
 • Alice is elke dag open, behalve op maandag

Meer informatie over Alice kan je hier teruvinden.

Onbijt Alice in Gent

[symple_divider style=”dashed” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

GUST (22/11/2014)

Sinds augustus 2014 is Gent een ontbijtadresje rijker. En wat voor eentje. Bij Gust, gelegen in de Annonciadenstraat, kan je terecht voor een heerlijk ontbijt (doorlopend) of lunch. Alles wat op de kaart staat bij Gust, is (home)made with love.

Wanneer je Gust binnen stapt, komt de geur van versgeperst fruitsap en koffie je tegemoet. Je kunt een plaatsje kiezen vooraan in de comfy vintage zeteltjes of aan een tafeltje om de hoek. Het interieur is door de lichte pastelkleuren van de zeteltjes, stoelen en kussens in combinatie met het hout en de grote ramen vooraan heel huiselijk, licht en knus.

Gust interieur Gust

Gust menu

Bij deze nieuwe hotspot is het mogelijk om te freestylen en zelf jouw ontbijt à la carte samen te stellen. Warme havermoutpap met chocolade en banaan (gluten- en lactosevrij), american pancakes met maple syrup of een broodjesmand met beleg zijn slechts enkele voorbeeldjes die op de kaart terug te vinden zijn. Jouw bestelling kan je neerschrijven op een notitieboekje, je duidt er jouw tafeltje aan op het plannetje en vervolgens overhandig je jouw briefje af aan de prinses in de (open) keuken.

Naast à la carte, kan je ook kiezen voor een van de ontbijt-combo’s. Zo kan je bijvoorbeeld met een glaasje bubbels genieten van een uitgebreid ontbijt dat bestaat uit een broodjesmand, charcuterie, kaas, vers fruitsap, thee/koffie, een eitje én een stuk quiche voor een schappelijk prijsje.

Als starter kozen m’n vriendin en ik elk voor een vers geperste fruitsap en een thee.

Gust drinks

 

Een beetje later werden onze bordjes yoghurt met zelfgemaakte crunchy granola gebracht. Onbeschrijfelijk lekker. Echt. Gans m’n bord heb ik leeg gelepeld, tot op het laatste stukje granola toe.

Ontbijten in Gent

Granola Gust

Voor mij is de bediening minstens even belangrijk als het eten dat ik voorgeschoteld krijg. Bij Gust verloopt de bediening super vlot en steeds met de glimlach.

Zeker in het weekend is een plaatsje reserveren wel aan te raden.

Weetjes

 • Op maandag is Gust gesloten
 • Je kunt bij Gust gans de dag terecht om te ontbijten. Echt waar!
 • Enkel cash betalen
 • Op voorhand reserveren is aan te raden
 • Cant’ stay? Take it away 🙂

Gust kaartje Gust ontbijten in Gent

[symple_divider style=”dashed” margin_top=”20″ margin_bottom=”20″]

Chocolato (30/08/2014)

Een tweetal weken geleden zijn een vriendin en ik gaan ontbijten in Gent, bij Chocolato, een chocolaterie/ koffiehuis gelegen in het hartje van Gent. Er werden bij de reservatie verschillende keuze-menu’s voorgesteld, variërend van €5,50 (Ontbijt Mini-Michiel) tot €29,50 (Ontbijt Keizer Karel) waarbij een glaasje bubbels is inbegrepen.

Met het idee ‘het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en een glaasje bubbels moet op elk moment kunnen‘, heb ik geopteerd om als Keizer Karel te ontbijten :p

Chocolato bevindt zich in een prachtig pand vlakbij de Korenmarkt en de Veldstraat. Het interieur is hedendaags en cosy.

OntbijtenInGent OntbijtenInGent

OntbijteninGentChocolato

Ontbijten in Gent Chocolato Ontbijten In Gent

Drinks

Op de kaart staan tientallen soorten chocomelk, gaande van de traditionele chocomelk (met 35%, 55% of 70% cacao), tot witte chocolademelk, een Nutty (met hazelnoot) of de Specu-lait (met speculaaskruiden en stukjes speculoos). Ik heb lang, héél lang, getwijfeld tussen de Caramello (met zachte boterkaramel), de Sweet Honey en de Specu-lait en die laatste is het uiteindelijk geworden. Wauw, wat was die lekker zeg!

M’n vriendin gaf de voorkeur aan een koffie en ook voor haar was er keuze zat. Van een epresso, tot een Panna Montana (Vlaamse versie van de Cappuccino) tot een latte met amandelpraliné. Elisa besloot voor de Latte met caramelsiroop te gaan.

Ontbijten In Gent

Ontbijten In Gent Ontbijten In Gent

En dan moest het onbijt nog komen. Er kwam geen einde aan :p De verse fruitsalade, het fruitsap, de eitjes, de charcuterie, de koffiekoeken, de choco (die mochten we ook zelf kiezen), 2 overheerlijke brownies en als kers op de taart: de bubbels!

Food

Ontbijt Gent Ontbijt Gent

Ontbijten Gent Ontbijten Gent

Ontbijten Gent Ontbijten in Gent

Het ontbijt was echt top! Bij de reservatie had ik onze maagcapaciteit duidelijk een beetje overschat maar we zijn méér dan voldaan (en met een dik buikje) buiten gestapt.

Tijdens ons ontbijt was er ook een workshop ‘pralines maken’ bezig wat er trouwens heel leuk en leerrijk uitzag. Hier kan je alle informatie terugvinden over de workshops.

Chocolato (met dank aan Jessica voor de tip) krijgt een gedeelde eerste plaats samen met Julie’s House op m’n lijstje beste ontbijtadresjes in GentVandaar dat deze ontbijtzaak ook een plaatsje krijgt op deze blog.

Praktisch

 • Adres: Sint-Michielshelling 7 9000 GENT
 • Dichtsbijzijnde parking: Sint-Michielsparking op 2 minuutjes wandelen

 

Kennen jullie ook nog leuke plaatsjes om te ontbijten? Let me know!

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here