Om er toch eventjes tussenuit te zijn in het voorjaar, wilden m’n vriend en ik op citytrip gaan. Niet te ver en niet te lang. Steden zoals Kopenhagen en Venetië trokken onze aandacht, maar uiteindelijk is het de romantische hoofdstad van Hongarije geworden. Boedapest!

Hieronder kunnen jullie m’n photo diary terugvinden van onze citytrip. Alle bezienswaardigheden in Boedapest op een rijtje.

OFF WE GO: 19/03/2015 – 20u50 – Brussels Airport

Nog geen 2 uur vliegen en je komt aan in de luchthaven van Boedapest. De taxirit naar het centrum van de stad, waar ons hotel gelegen was, duurde ongeveer een 30-tal minuten. Inchecken in het hotel, onze kamer voor de komende nachten snel ‘verkennen’ (lees: onderwerpen aan een grondige inspectie) en uiteindelijk ging het licht uit rond 1u in kamer 402.

DAY 1: 20/03/2015 – Pest

Ik werd gewekt door de stralende zon die onze kamer binnen scheen. Het zou een prachtige maar koude dag worden. De geur van verse koffiekoeken lokte ons naar het uitgebreide ontbijtbuffet. Eén minpuntje: geen versgeperst fruitsap. Eigenlijk is het geen minpuntje, maar een minpunt want vers fruitsap vind ik toch wel een musthave op vakantie.

Zoals sommigen onder jullie misschien al weten, wordt Boedapest opgesplitst in Buda en Pest door de Donau. Verschillende bruggen verbinden de twee delen van de hoofdstad met elkaar. Onze eerste dag gingen we op verkenning in Pest. Eerst te voet, daarna met een ‘hop-on-hop-off-bus’. Met deze bussen kan je je gemakkelijk verplaatsen door de stad en je krijgt ondertussen uitleg over de bezienswaardigheden in jouw taal naar keuze. Gemakkelijk én goedkoop want voor €25,00/persoon kon je twee dagen onbeperkt deze bus gebruiken. Er zat ook nog een avondwandeling en een boottocht op de Donau inbegrepen.

Buddha Bar hotel 

Buddha Bar Hotel

Buda-kasteel

Budaheuvel

Overdekte markthallen: een beetje vergelijkbaar met La Boqueria in Barcelona. Het enige verschil is dat je hier niet kunt ontbijten of lunchen.

Markthallen

Váci-straat. Eén van de prachtige gebouwen in de bekendste winkelstraat van Boedapest.

Vaci street

Het Heldenplein

Heldenplein

New York Café: in dit prachtig decor kan je genieten van een lekkere koffie en overheerlijk gebak. Het New York Café is het mooiste koffiehuis van Boedapest.

New York café New York Cafe Boedapest

Zonsondergang tijdens onze boottocht op de Donau. Met zicht op het Buda-kasteel.

Boottocht Donau

Het Parlement van op de Donau

Parlement Boedapest

Aangezien we rijkelijk ontbeten hadden, kregen we pas honger in de namiddag. In het indrukwekkende New York Café hebben we genoten van lekker gebak en koffie. ’s Avonds zijn we tapas gaan eten in tapasbar Pata Negra.

DAY 2: 21/03/2015: Buda

De tweede dag was Buda aan de beurt, achteraf gezien het mooiste gedeelte van Boedapest. Met de kabeltram zijn we de kasteelheuvel op gegaan om de Boedaburcht te bezoeken. Je kunt de heuvel ook te voet beklimmen via de trappen, maar ik wou persé met de sikló (zo’n karretje) de heuvel op. De spoorweg naar boven bestaat al sinds 1870 maar werd in de Tweede Wereldoorlog volledig vernield. In de jaren ’80 werd de spoorweg hersteld en sindsdien zijn de karretjes vooral een toeristische attractie geworden. Terwijl je naar boven gaat, krijg je geleidelijk aan een prachtig uitzicht op Pest die door de Kettingbrug verbonden wordt met Buda.

Zicht op de Kettingbrug, de Donau en Pest

Kabeltram

Boedakasteel

Kasteel heuvel Budakasteel

Bezienswaardigheden Boedapest

Matthiaskerk: officieel de mooiste kerk die ik al ooit gezien heb.

Matthiaskerk

Zicht vanop Citadella (= citadel van Boeda)

Uitzicht van op Citadella

Boedakasteel by night

Boedakasteel by night

’s Avonds zijn we gaan eten in het Spoon restaurant, een boot op de Donau met zicht op het prachtig verlichte Budakasteel.

DAY 3: 22/03/2015

De laatste dag zijn we ’s morgens de Pálvölgyi grotten gaan bezichtigen. Eens leuk om te zien, maar ik viel er niet van achterover. Heb je maar twee dagen gepland in Boedapest en ben je geen zo’n natuurmens, dan zou ik dit skippen.

Met de taxi zijn we nadien naar het Hongaars Parlementsgebouw gereden.

ParlementsgebouwWe hadden dit monument al van ver gezien, maar wanneer we er langs wandelden is het pas echt indrukwekkend. Ik ben écht geen museum-mens, maar ik kan wel genieten van mooie architectuur.

Een beetje verder zie je de ‘Schoenen op de Donaukade’ staan.

Schoenen langs de Donau

Het is een kunstwerk ter nagedachtenis van de Joden die er gedwongen werden hun schoenen uit te doen en nadien doodgeschoten werden. Bij sommige schoenen lagen er bloemen en kaarsjes.

Nadien zijn we een overheerlijk ijsje gaan eten bij Gelarto Rosa, vlakbij de Sint-Stefanusbasiliek.

Gelarto Rosa

Vervolgens zijn we naar de Széchenyi-baden gegaan. Dit kuuroord is het grootste van Boedapest en heeft verschillende binnen- en buitenbaden. Het buitenbad waar wij zijn in gegaan, had een temperatuur van 38°C. Doordat het er vrij druk was, zijn we er niet zo lang gebleven. Ik vond het er bovendien ook niet echt hygiënisch, maar je moet het wel gezien hebben wanneer je in Boedapest bent.

De laatste dag hebben we afgesloten in Menza, een typisch Hongaars restaurant. Daar hebben we super lekker gegeten voor geen geld.

23/03/2015: Bye Bye Budapest!

Maandagochtend hebben we onze tijd genomen om rustig te ontbijten om dan uiteindelijk terug naar België te reizen.

Boedapest is een prachtige bestemming waarvoor je slechts drie dagen vakantie hoeft in te plannen om de mooiste bezienswaardigheden te bezoeken. Zowel het eten als het transport in en naar het centrum van de stad zijn spotgoedkoop.

Traveling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here