Ik neem jullie even mee terug in de tijd, meer bepaald naar zaterdag 29/11/2014. Op het I LOVE BEAUTY event (georganiseerd door Miss Lipgloss) hebben m’n vriendin en ik deelgenomen aan de workshop ‘Weet wat je smeert’. Een informatieve workshop die m’n kijk op beautyproducten toch wel veranderd heeft. Tijdens deze workshop kregen we een duidelijke uitleg bij de ingrediënten die heel vaak verwerkt worden in crèmes, zeep, shampoo en make-up. Sindsdien kijk ik steeds naar de lijst met ingrediënten van een product en koop ik (in de mate van het mogelijke) op basis daarvan een shampoo/crème wel of niet.

 

Waarom je parabenen, siliconen en SLS best kan vermijden

De laatste jaren brengen steeds meer merken een assortiment producten op de markt met op het etiket ‘parabenen free’ of ‘silicone free’. Maar wat zijn parabenen of siliconen nu? En wat doen ze met jouw huid en lichaam?

shampoo zonder parabenen en siliconen

Misschien even een kort woordje uitleg:

  • Parabenen zijn chemische conserveermiddelen die heel vaak verwerkt worden in allerhande beautyproducten zoals shampoo, mascara, zeep, bodylotion, tandpasta enzovoort. Parabenen zorgen er dus voor dat producten langer bewaard kunnen worden en dus niet snel zullen beschimmelen in de winkelrekken of thuis in onze badkamer. Op het etiket komen ze voor als methylparabeen, propylparabeen, ethylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. Maar parabenen komen ook voor in kant-en-klare-gerechten en schoonmaakproducten. Volgens bepaalde studies bestaat er een verband tussen het gebruik/innemen van parabenen en het ontwikkelen van (borst)kanker. Andere studies weerleggen deze theorie.
  • Siliconen zijn synthetische stoffen die goed bestand zijn tegen hoge/lage temperaturen en weinig tot geen UV-licht of zuurstof doorlaten. Ze zorgen er ook voor dat crèmes gemakkelijk uit te smeren zijn. Op het etiket kun je ze herkennen door de achtervoegsels -cone. Siliconen leggen een gladmakend laagje op de huid of het haar, waardoor ze babyzacht aanvoelen. Het maakt jouw haar dus glad, zacht en makkelijk doorkambaar. Echter zou dit laagje er ook voor zorgen dat jouw haar zwaarder en minder luchtiger wordt wat resulteert in minder volume. De controverse rond siliconen is ontstaan omdat tegenstanders beweren dat siliconen ervoor zouden zorgen dat onze huid en haar niet meer voldoende in staat zijn om de nodige voedingsstoffen en zuurstof op te nemen. Siliconen zouden ook enkel te verwijderen zijn door agressieve reinigingsstoffen (SLS) die er op hun beurt voor zorgen dat bijvoorbeeld onze haren op termijn uitdrogen en beschadigd raken.
  • SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) verwijdert vuil en vet op een agressieve manier en zorgt er ook voor dat zepen en shampoos goed gaan schuimen wanneer ze in contact komen met water. Voor de producent is SLS een goedkoop ingrediënt waardoor het ook zo vaak verwerkt wordt in shampoos en andere reinigingsproducten. Producten met SLS maken niet enkel komaf met vet en vuiligheid, maar ze tasten ook onze natuurlijke vetlaag aan van onze huid. SLS’en drogen onze huid dus uit en ontdoen ze van haar natuurlijke beschermlaag. De huid kan ‘trekkerig‘ aanvoelen na een product gebruikt te hebben waarin SLS is verwerkt.

 

Shampoo zonder parabenen en siliconen

Ik doe al een tijdje m’n best om producten te mijden waar parabenen en SLS in verwerkt zitten, echter staan deze ‘boosdoeners’ wel héél vaak tussen de ingrediënten. Een paar weken terug kocht ik enkele haarproducten van Yves Rocher zonder parabenen en siliconen.

Yves Rocher shampoo zonder parabenen en siliconen

De shampoos en voedende conditioner heb ik gekozen op basis van m’n eigen behoeftes. Ik heb droog krullend haar, maar er bestaan ook shampoos binnen dezelfde lijn voor vettig of normaal haar. De voorkant van de flessen zijn veelbelovend, alleen merk ik op de achterkant van de shampoos dat er ook Sodium Laureth Sulfate (SLES) in verwerkt zit. SLES is het minder agressieve zusje van SLS maar kan ook beter vermeden worden indien je een gevoelige (hoofd)huid hebt. Zelf heb ik er nog geen hinder van ondervonden. In de conditioner zitten er geen SLS of SLES.

De shampoos en de conditioner ruiken heel lekker en bezorgen me een frisgewassen haardos. Ik vind niet dat m’n haar minder glad aanvoelt nu ik al enkele weken een shampoo gebruik waar geen siliconen in verwerkt zitten.

 

Let jij op de ingrediënten van beautyproducten? Of hou je er totaal geen rekening mee?

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here